EU-netværksmøde om grøn og social bæredygtighed

REPORTAGE. På mødet i EU-netværket for civilsamfundet var den store debat, om Omnibus og øvrige regelforenklingsinitiativer kommer til at presse bæredygtighed helt væk fra den politiske dagsorden.

Af Jakob Thiemann & Rasmus Nørlem Sørensen

Mandag den 17. marts 2025 afholdt EU-bureauet netværksmøde for civilsamfundet, hvor temaet var EU’s initiativer til regelforenkling og særligt Kommissionens nye Omnibus-pakke.

Programmet for dagen omfattede oplæg fra Nadja Abelgren Olsen, EU-chef i 3F, Rasmus Bjerring Larsen, The Nordic Center for Sustainable Finance, Niels Erik Kaaber Rasmussen, data-analytiker i EU-bureauet og Rasmus Nørlem Sørensen, politisk analytiker i EU-bureauet. Det gennemgående tema var regelforenklingens betydning for civilsamfundsorganisationer og bæredygtighedsdagsordenen.

Kort om Omnibus

Omnibus-pakken skal styrke EU’s konkurrenceevne ved at forenkle de krav som virksomheder over en vis størrelse skal leve op til i dag. Der skal rapporteres på, hvordan en virksomhed påvirker det omgivende samfund med såkaldt ESG-rapportering, der har mere end 1.100 datapunkter. Det afhænger dog af virksomhedens størrelse og branche, hvor mange datapunkter der skal rapporteres på, og nogle virksomheder er helt fritaget fra at lave ESG-rapporter.

Du kan læse mere om Omnibus-pakken på EU-Kommissionens hjemmeside.

Lønmodtagerne har mest at tabe

3F’s EU-chef, Nadja Adelgren Olsen, forklarede på netværksmødet, at som udkastet til de nye lovinitiativer ser ud nu, så er fagbevægelsen bekymret for, at lønmodtagerbeskyttelsen kan blive svækket.

Med det nye Omnibus-direktiv er det kun virksomheder med over 1.000 ansatte, der skal rapportere. Det kan konkret betyde, at de vedtagne ESG-rapporteringskrav kun kommer til at gælde for helt ned til 150 danske virksomheder. De, der stadig skal rapportere, vil der blive stillet færre krav til end i dag.

3F mener, at det blandt andet kan føre ringere kontrol med køre-hviletidsbestemmelserne. 3F var meget aktiv i forhandlingerne om den nu gældende EU-vejpakke, der har øget beskyttelsen af chauffører og bidraget til at skabte mere fair og ensartede vilkår i EU.

I det hele taget er fagbevægelsen bekymret for, at kampen mod ”bureaukrati og bøvl” – som det blandt andet er blevet formuleret af Erhvervsminister Morten Bødskov – kan undergrave de eksisterende regler, der skal beskytte både lønmodtagere og bredere samfundshensyn.

Demokratiet udfordres

En anden stor bekymring er, ifølge Nadja Adelgren Olsen, måden de nye tiltag bliver besluttet på. For grundlaget for ESG-rapporteringen, det såkaldte CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive) og Taksonomiforordningen har været igennem en demokratisk proces, og er blevet vedtaget både i EU-systemet og i nationale parlamenter.

Den proces bliver nu underløbet af Omnibus-pakken, som Kommissionen på lange stræk vil forhandle direkte med medlemslandene. Dermed også udenom både Parlamentet og uden om de sociale parter, der ellers normalt skal høres.

Business Europe er glade for det nye direktiv, mens den europæiske fagbevægelses sammenslutning, ETUC, opfordrer til en tænkepause for at sikre, at det nye fokus på EU’s konkurrenceevne bliver tænkt grundigt sammen med stærke lønmodtagerrettigheder.

Regn på både ”cost” og ”benefit”

Rasmus Bjerring Larsen, fra The Nordic Center for Sustainable Finance, præsenterede på netværksmødet en kritisk gennemgang af Mario Draghi-rapporten, der udkom i september 2024. Rapporten ligger til grund for EU-Kommissionens udspil til regelforenkling og forbedring af konkurrenceevnen.

Men ifølge Rasmus Bjerring Larsen lider rapportens under et ensidigt syn på EU’s konkurrenceevne, hvor regler og regulering er blevet underkastet masser af ”cost”-analyser.

Med den tilgang kommer det let til at se ud som om, ESG-rapportering dræber innovation og svækker evnen til at konkurrere på det globale marked. Men ifølge finansanalytikeren, så kan man argumentere for, at en ”benefit”-analyse af samme regler, nemt kunne have vist noget andet.

Klimadagsordenen forsvinder ikke på verdensplan, uanset om der sker visse skred i opbakningen i både USA og EU. Derfor vil stærke EU-krav til bæredygtigheds-rapportering i virkelighedens verden kunne give fordele til konkurrenceevnen hos de europæiske virksomheder, der er grønnere end deres konkurrenter ude i verden.

Deltag i EU-netværket

EU-netværket for civilsamfundet engagerer fagforeninger, udenrigspolitiske organisationer, EU-institutioner, udviklingsorganisationer, grønne organisationer, politiske partier og bevægelser – foruden medlemmerne af EU-bureauet samt bureauets samarbejdspartnere.

Det næste møde i EU-netværket for civilsamfundet afholdes tirsdag den 8. april kl. 9.00-10.00 og vil have fokus på EU’s migrationspolitik.


Comments

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *